Kleuters & peuters

ontwikkeling

Op jonge leeftijd is het erg belangrijk dat de fijne motoriek genoeg gestimuleerd wordt. Er zijn verschillende onderzoeken geweest waarbij er werd onderzocht of een goede fijne motoriek van invloed is op de leerresultaten van kinderen. Er bestaat inderdaad een samenhang tussen de fijne motoriek en de cognitieve vaardigheden. De spellen zijn niet alleen gefocust op de grote bewegingen maar ook op de fijnheid van bewegingen. Als we gaan kijken naar de grove motoriek zien we dat de kinderen leren de linker en rechterheft van het lichaam tegelijk te bewegen. Denk hierbij aan springen of het vangen van een bal met 2 handen. 

Centratie is het onvermogen van jonge kinderen om zich op meer dan een aspect van een stimulus te concentreren. Het visuele beeld domineert het denken, het is daarom erg belangrijk dat je het spel goed voor doet. Houd de uitleg kort en laat het spel voor zich spreken. De uiterlijke verschijning is alles bij kleuters, dus het zorgen voor een leuke kleurrijke aankleding is the key. 

Samenwerken is nog erg lastig. De kinderen hebben namelijk nog niet het vermogen ontwikkeld om zich te verplaatsen in anderen. Ze snappen niet dat hun non verbale gedrag invloed heeft op anderen. Ook negeren ze soms wat een ander zegt. Probeer daarom tijdens de samenwerkingsspellen meer aandacht te besteden aan de groep en de leerlingen en minder op het spel.